Historisk besøg i Haderup

Det blev en oplevelse for livet, for de ca. 45 deltagende i dagens historiske begivenhed i Haderup.

Endelig kom dagen, hvor efterkommerne af Bagermester Hans Bøgeskov Sørensen kom på besøg i Haderup. 

Der var mødt ca. 45 interesserede personer op til dagens historiske "byvandring/besøg" i Haderup, hvor Poul Vester guidede flokken rundt i Haderup by i Bagermester Hans Bøgeskov Sørensens fodspor.

Turen startede på Haderup Kirkegård, hvor der naturligvis var stop ved Hans og Abelone Bøgeskov Sørensen´s gravsten samt Købmand Jens Jensen´s gravsten. Nekrolog fra Holstebro Dagblad (januar 1932) over Hans Bøgeskov blev læst højt - så havde alle forsamlet den samme viden om Hans Bøgeskov´s store betydning for Haderup´s historie.

Videre gik turen til det gamle "Shell" på Nørregade og fortsatte til Åbakkevej til resterne af det gamle bageri, hvor Hans bøgeskov drev forretning. Turen fortsatte til den, nu tomme grund, hvor huset lå, hvori Abelone (Bøgeskov´s enke) boede frem til sin død i 1953.

Turen skulle have gået videre omkring Hoppes Allé og ned af Tjørnevej forbi Haderup Vandværk og det velkendte Vandtårn, fordi Hans Bøgeskov også spillede en vigtig rolle i etableringen af Haderup Vandværk, hvor han sad i bestyrelsen og som formand i flere år.

Men pga. tidsnød fortsatte turen direkte videre til Jens Jensens Anlæg - højdepunktet - hvor Haderup Museum naturligvis skulle besøges. Hans Bøgeskov var initiativtageren til etableringen af Museet og donerede sin egen store samling af oltidsfund, gamle bøger og særlige møntsamling til Museet. Mindestenen over Købmand Jens Jensen, som Hans Bøgeskov tog initiativ til at rejse, blev ligeledes besøgt.

Formiddagen sluttede i "Den gamle skole" på Hedevej 3 (FDF-huset i dag), hvor der blev spist medbragt mad samt drukket kaffe i spandevis (15 liter) til den dejlige hjemmebagte kringle og drømmekage, som Haderup Borgerforening havde sørget for.

Snakken gik lystigt hele dagen igennem og mange kunne bidrage med små fortællinger fra dengang, der blev udvekslet minder fra tiden der var engang i Haderup, samt sat navne på personer på diverse billeder. Gamle slægtninge mødte hinanden for første gang - her i Haderup, hvor det hele begyndte engang for mange mange år siden - det var i sandhed en historisk dag for Haderup.

Du kan se de gamle billeder som blev brugt til at understøtte byvandringen med her

Om eftermiddagen var der guidet tur til Grove, hvor der blev fortalt om de tyske flygtninge,som kom her til egnen efter 2. verdenskrig. Knap halvdelen af forsamlingen fortsatte med på den tur.